Littekentherapie

Littekentherapie

Medische ingrepen zoals operatie en bestraling veroorzaken een litteken in de verschillende huid- en bindweefsel lagen. Dit littekenweefsel is niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn en functiestoornissen tot gevolg.

Een litteken heeft altijd littekenweefsel. Dit weefsel bestaat uit taaie strengen bindweefsel of ook wel fascia {link maken naar fasciatherapie} genoemd. Littekenweefsel kan je in je hele lijf vinden.

Dit littekenweefsel kan verklevingen veroorzaken rondom de plek van het litteken. Bij een keizersnede bijvoorbeeld. Kan het littekenweefsel verklevingen veroorzaken van het buikvlies, darmen, buik-, bekkenbodem- en heupspieren maar ook tussen de buikwand en de baarmoeder en tussen de baarmoeder en de eierstokken.

De buikspieren en bindweefsel op de buik zijn onderdeel van een ‘koker’ die rond je middel loopt. Daarom ‘trekt’ het littekenweefsel van de keizersnede op de buik ook aan de rug, waardoor er rugklachten en bekkenpijn kunnen ontstaan. Dit kan echter ook op andere plaatsen in het lichaam ontstaan zoals bij een blindedarm verwijdering of een (borst)amputatie

Deze verklevingen kan men vaak niet zichtbaar maken bij conventionele beeldvormingstechnieken zoals een echo.

Bekende voorbeelden zijn: pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen, rugklachten na buikoperaties, buikklachten na rugoperaties, minder kracht, vochtophoping (oedeem). Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in het buikvlies, waardoor darmen en andere organen verstoord worden in hun functies.

Littekenweefsel kan klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook het herstel stagneren.

Voor meer informatie kijk op: www.fasciaflow.nl

Neem contact op

Wij zullen zo spoedig mogelijk op uw email reageren.

Not readable? Change text. captcha txt