Schedelmeting bij baby’s

Ligt u kindje vaak met het hoofd naar een zijde, en  heeft uw kindje moeite om het hoofdje te draaien dan kan het zijn dat het een voorkeurshouding heeft. Een voorkeurshouding kan tijdens de zwangerschap ontstaan, maar ook in de eerste weken na de bevalling. Verschillende reden kunnen hieraan ten grondslag liggen. Graag informeren wij u daarvoor.

Het hebben van een voorkeurshouding kan invloed hebben op de vorm van de schedel maar ook op de motorische ontwikkeling. Wij kunnen u ondersteuning geven in houding en hantering van u kindje om de voorkeurshouding te doorbreken.

Graag  informeren wij u over houding- en hanteringstechnieken die u kan toepassen en de behandeltechnieken die wij als kinderfysiotherapeuten kunnen geven.

Plagiocephalometrie (PCM) is een betrouwbare en valide meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van scheve afplatting (plagiocephalie) en symmetrische afplatting achterzijde (brachycephalie) in maat en getal worden vastgelegd. Met plagiocephalometrie wordt met behulp van een bandje thermoplast een nauwkeurige afdruk van de omtrek van het hoofd gemaakt. De verkregen PCM-ring wordt gekopieerd op papier, waarna precieze meting kan worden gedaan. PCM is een gemakkelijke toepasbare, niet-belastende en betrouwbare manier om een hoofdmeting te verrichten.

Redressiehelm: Sinds de HAEDS studie uit 2014 is het toepassen van helmtherapie sterk afgenomen. Uit deze studie komt naar voren dat er geen effectief bewijs bestaat voor helmtherapie.

Verandering van de schedelvorm veranderd zowel met als zonder helmtherapie op een leeftijd van twee jaar. Vanwege deze wetenschappelijke uitkomsten zal het accent van de aanpak van voorkeurshouding en (beginnende) schedelvervorming bij baby’s komen te liggen op de preventieve adviezen.

Link: https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/voorkeurshouding-en-schedelvervorming

Neem contact op

Wij zullen zo spoedig mogelijk op uw email reageren.

Not readable? Change text. captcha txt